Google, SEO ve internet kurallarını belirler. Bunun sebebi en çok kullanılan arama motoru olmasıdır. Google ile yapılan aramalar size her zaman popüler ve kaliteli siteleri önce getirir. Sizlerle alt başlıklar şeklinde inceleyerek nasıl SEO çalışması yapılmalı sorusuna cevap arayalım.
Site İçi SEO Nedir?
Arama Motorları, kendi kuralları gereği web sayfalarına kalite puanları verir. Sitemizin kalite puanlarını etkileyen faktörler şunlardır;
- Metin ve görsel içerikler
- Temiz ve hızlı kod yapısı
- Kullanıcı dostu ara yüz
- Arama motoru etiketleri
Site içi optimizasyonunda temel amaç, kaliteli ve kullanıcı yararı bir web sitesi olduğumuzu arama motorlarına ispatlamaktır.
Metin ve Görsel İçerik Optimizasyonu
Site içeriğimizin metinleri, özgün olmalı ve okuyucuya keyif vermelidir. Eğer sitemizde yazılarımız özgün ve keyif veren bir şekildeyse kullanıcıların sitemizde daha fazla vakit geçirmesini sağlayacaktır. Kullandığımız görsellerinde yazılarımız kadar önemi vardır. Görsellerin kalite ve özgünlüğü kullanıcı gözünde güzel bir izlenim bırakması bakımından oldukça önemlidir.
Site Hızı ve Temiz Kod Yapısı
Kullanıcıların büyük bölümü sitelerin yavaş açılması durumunda siteyi hızlı bir şekilde terk eder. Bu şekilde hızlı terk edilmesi sizin kalite puanınızı büyük oranda düşürür. Ayrıca arama motoru botları sitemizin taramasını yaparken karmaşık kod yapısı yerine temiz ve rahat tarayabileceği kod yapısı ister.
Kullanıcı Dostu Web Sitesi
Kullanıcı deneyimini değerlendirecek olursak, girdiğimiz web sitesi bizi yanlış yönlendiriyorsa, aklımızda kalmayacak uzun Url yapıları ve kalitesiz tasarımlar varsa, nasıl ki bizim dikkatimizi çekiyorsa Google botlarının da dikkatini çeker bunun sonucunda sitenin kalitesi düşer. Kullanıcı odaklı web sitesinde düzen ve erişilebilirlik çok önemlidir. Siteyi her yaş kategorisinin ve seviyedeki kullanıcının sitemizi rahat bir şekilde kullanabilmesi gerekir. Eğer yazı fontları, site renkleri ve iç bağlantıya önem verirseniz projeniz zamanla başarıya ulaşır.
Arama Motoru Etiketleri
Meta etiketleri, sitenin arama motoru botları tarafından iyi algılanmasını ve arama sonuçlarını doğru indekslemeyi sağlar. Doğru yapılan etiketler sayesinde Google sayfaları sağlıklı gezebilir ve algılayabilir. Meta, sitemizin sıralamasını doğrudan etkiler.
Dış SEO Çalışması Nedir?
SEO adına çok hassas olmanız ve çok dikkat etmeniz gereken konuların başlarında Dış SEO gelir. Dış SEO çalışmasında çok büyük hataların yapılabildiğini bilmelisiniz. Hatta bu hatalardan Google’dan silinmeye kadar giden yolun en büyük nedeni olarak Google ’ı kandırma amaçlı yapılan site dışı paylaşımlar diyebiliriz. Yaptığınız doğal olmayan popülerlik amaçlı site dışı paylaşımlar sitenizi büyük tehlikeye atabilir. Google yaptığı tespitler sonucunda bu gibi paylaşımları görmesinin ardından zamanla sıralamada düşmeler yaşayabilir, geri dönmesi çok zor yola girebilirsiniz.
Site dışı yapılan çalışmalara “backlink” adı da verilmektedir. Öncelikle, backlink nedir? Bu sorumuzu bir başlık altında inceleyelim.
Backlink Nedir?
Bir sitenin, başka bir siteye referans olup link vermesine backlink denir. Google’ un güvenli ve popüler gördüğü bir web sitesi sizi kullanıcılarına öneriyorsa ve sizi tavsiye ediyorsa Google da size güven duyar. Bu sayede siteye trafik ve popülerlik sağlayabilirsiniz. Google yaptığı son güncelleme ile backlink konusunda daha hassas bir hale geldi. Ödeme ile aldığınız doğal olmayan backlinkler sizin için tehlike oluşturabilir.
Doğal Backlink Nasıl Olmalıdır?
Bu soruyu cevaplamak oldukça kolay siz iyi içerikler sunarsanız, site kullanıcılarınız sizi başka kullanıcılara referans göstermek ister. Bu size doğal bir backlink kazandırmış olur. Backlink konusunda yapılan en büyük hata link almak olarak görülmesidir. Kalitesi olmayan yoğun sitelerde alınan ücretli linkler ile yükselmeyi beklemek hata olur. Doğal olmayan ücretli linkler yerine kaliteli içeriklerle doğal yol ile link kazanmanız doğru olacaktır.